Velg korrekt skjerm og få en bedre arbeidshverdag.

Skjermer kommer med forskjellig typer paneler, justeringsmuligheter og egenskaper. Derfor er det viktig å velge riktig skjerm etter behov. I denne guiden vil vi forklare forskjellene på disse slik at du enkelt kan velge en skjerm som passer ditt bruksområde. Mange sitter foran en skjerm store deler av dagen. Det de færreste tenker på er hvordan dette påvirker øynene og kroppen. Det er flere faktorer som kan forårsake ubehag. Noen av årsakene kommer i fra panelet til skjermen, og andre kommer av feil sittestilling.

En god kontorskjerm gjør at du kan sitte hele dagen foran PC-en uten å bli sliten i øyne og kropp. Under har vi listet opp noen modeller som er bra for din øyehelse samt har gode justeringsmuligheter slik at skjermen kan tilpasses til akkurat deg. Husk at velger du en skjerm med USB-C med strøm kan du lade PC-en fra skjermen og kutte ut dockingen.

Viktige begreper:

Oppløsning:
De fleste skjermer i dag har FullHD (1920x1080) oppløsning eller mer. Pass på at størrelse står i stil med oppløsningen. En liten skjerm med 4K oppløsning vil ikke være optimalt. Samtidig som at en 35'' med fullHD oppløsning ikke vil gi samme skarpe bilde. Avstand man sitter fra skjerm vil også påvirke bildet. En stor og/eller ekstra bred skjerm med høy oppløsning kan fint erstatte 2 skjermer i ett hjemmekontor. Husk å benytte korrekt type tilkoblingskabel for gitt oppløsning. VGA er analog og har noen begrensninger i maksimal oppløsning. Og noen kilder krever digitalt signal (HDMI, DVI eller DisplayPort)  

Kontrast:
Oppgis i forskjellen mellom absolutt sort, til absolutt hvit som skjermen kan gjengi. Det oppgis i 2 verdier, statisk og dynamisk. Disse kan kun sammenlignes med hverandre. En statisk kontrast oppgis vanligvis som 1:1 000, mens en dynamisk kontrast oppgis i 1:1 000 000. Det gir en indikasjon på bredde i fargegjengivelse.

Responstid i millisekunder:
Dette oppgis i 1 ms til 16 ms. Den standardiserte måten å måle dette er ''Grått-til-Grått'' og er tiden det tar for en pixel å endre farge fra grå, til annen farge, og tilbake til grå. Jo lavere responstid, jo raskere fargeendringer per pixel. Skjermer med høy responstid vil ofte gi etterslep på bilde ved raske endringer (fenomenet kalles "ghosting").

Curved:
Dette er da buede skjermer. Gjør seg godt på en arbeidspult der man sitter korrekt foran skjermen. Her får man lik avstand til alle hjørner av skjermen. Hvor buet skjermene er oppgis i en verdi som heter ''R'' (radius).

Ergonomi:
Det er viktig med korrekt sittestilling når man bruker mange timer av dagen foran skjermen. Flere skjermer har mulighet for høydejustering og rotasjon/tilt
i selve foten som følger med. Pass da på at skjermen kommer i en høyde slik at du unngår å se ned mot den med buet nakke.

Hvis skjermen du ønsker ikke har justeringsmuligheter i foten så kan man benytte ett skjermstativ for ønsket plassering eller vinkel.
Disse kan plasseres på skrivebordet eller festes i kanten med klemmefeste hvis man ønsker mer plass på skrivebordet.

OBS! pass på at valgt skjerm støtter VESA festeanordning dersom du vil benytte et annet stativ. VESA er en standard for avstanden mellom skruehullene på baksiden av skjermen for stativer. De fleste skjermer støtter VESA 75 eller 100.

Ikke glem skjermtilbehøret: