Foto: Tise

Gründerene av Tise har lært en hel del de siste årene, men det er spesielt én ting som har festet seg.

Økonomistyring er vesentlig for å lykkes som gründer

Når ballen begynte å rulle for Tise i 2013, var det alt annet enn økonomi som stod øverst på listen til gründerne Axel Franck Næss og Eirik Frøyland Rime.

De var begge studenter ved NTNU og på jakt etter den gode ideen som enda ikke fantes: En sosial tjeneste med fokus på enklere og morsommere bruktsalg.

Næss plasserer Tise et sted mellom Instagram og Finn.no. Det er store fellestrekk med Finn, der brukerne selv står for både salg og kjøp. I tillegg har Tise det lille ekstra der man kan få følgere, likes og legge igjen kommentarer, ikke ulikt Instagram.

– Finn er ideelt når du vet hva du skal ha, men Tise er skapt for å inspirere. Vi har for eksempel gjort det enkelt å skumme gjennom varene som når du er på utkikk etter noe å ha på deg i helgen, forteller Axel Franck Næss.

Video: Shifter.no

Tålmodighetsprøve

Det har gått to og et halvt år siden Tise gikk fra å være hobby til fulltidsjobb, og nå ser de resultater. Næss, CTO i selskapet, kan opplyse om at appen allerede er Norges største i kategorien brukte klær.

Men det har kostet å vise muskler i rubrikkbransjen, der både kunder og annonser må være på plass for at tilbudet skal fungere optimalt for brukerne.

For å komme der de er i dag, har Tise hele 14, snart 15 ansatte i staben, der de fleste er heltidsansatte. Blant disse er profilerte personer som Jenny Skavlan og Nicoline Falciani (influencer). – Det gjør utslag på bunnlinja.

I 2016 utgjorde underskuddet fire ganger så høy sum som de reelle driftsinntektene, og Næss forteller at for 2017 og i de nærmeste årene, vil fortsatt AS-et ha røde tall.

– Det er veksten som avgjør om vi kommer til å gå med overskudd eller ei. Og vi vil bli større. Sverige står for tur, og kanskje andre land etter det, men det vil koste. Vi har som mål at den norske driften isolert sett skal gå i pluss i 2018, forteller gründeren.

 

– Leie gjør regnskapsjobben enklere. Du trenger ikke drive med avskrivning, noe som sparer deg for en del tid - og tid er penger! - Axel Franck Næss, CTO.

 

Likviditeten er vesentlig

Gründeren har lært en hel del på de tre årene som fulltids-CTO, men det er spesielt én ting som har festet seg. Økonomistyring må prioriteres. – og det er neppe nyetablerte bedrifters drøm.

– Likviditeten er avgjørende for å lykkes, og vi har til enhver tid oversikt over hvilke utgifter og inntekter som kommer. Det er viktig at bedriften kan betale for seg. Hvis du ikke kan betale regningene, kan du i ytterste konsekvens bli slått konkurs.

Næss trekker frem arbeidsgiveravgiften og Amazon serverleie som eksempler. Du skal ikke pushe forfallsdato lenge før nettsiden stenges. Da stopper alt opp.

– Likviditeten er avgjørende for å kunne benytte muligheter som dukker opp som markedsføringsmuligheter, eller potensielle ansatte, forteller 28-åringen.

Næss innrømmer at kassa har vært skrapa til tider, men de har alltid hatt styring på økonomien.

– Regnskapsføreren min uttalte noe sånn som: «Du har kontrollen på økonomien.»  Det var gøy å høre, for det er alfa og omega, sier gründeren fornøyd.

 

Tips for en bedre økonomistyring

Tise-gründeren deler sine topp fem økonomitips til oppstartere:

1. Økonomistyringen må prioriteres og ikke utsettes. Jeg anbefaler å lage gode, faste rutiner på når du skal følge opp økonomi og likviditet. Og når du har råd til det bør du hente inn hjelp av eksterne, det vil lønne seg

2. Sett pengene der de utgjør en forskjell, og vær kritisk til pengebruken. Husk at bedriften må vurdere timespris versus timelønn, og ved å leie kan du til enhver tid ha det beste IT-utstyret. Da holder du produktiviteten oppe samtidig som likviditeten fortsatt er god.

3. Når går fakturaene ut, og betaler kundene i tide? Pengene som skal inn må følges opp også når bedriften skyter fart og ingen har full oversikt lenger.

4. Bruk likviditetsbudsjettet som ditt styringsverktøy. Da får du oversikt over hvilke utgifter og inntekter som er på vei ut og inn.

5.Gi fra deg ansvaret for økonomien til de ansvarlige for de ulike postene internt, da får alle bedriftens ledd forståelse for hvor viktig økonomistyring er.

 

Lønnsomt å leie

Tise fortrekker å leie topp moderne utstyr i stedet for å binde opp kapitalen. Gjennom leiekontrakt med Komplett Bedrift kan alt leies, og i dag har Tide 14 nye mac-er på plass i Rådhusgata. Næss forteller at Tise vil fortsette å leie i stedet for eie, og at de kommer til å leie også annet mindre utstyr fremover.

Kan leie av IT-utstyr være noe for din bedrift?

– Vi foretrekker å leie på grunn av tips nummer 2 i listen over. Tise må til enhver tid ha bra verktøy som lar oss jobbe effektivt, men kliss nye Mac-er til hele staben koster. Ved å leie fordeler vi kostnadene over tid, og det er en genial måte å øke likviditeten. Da kan vi bruke pengene på viktigere ting enn avskriving av utstyr, forteller gründeren.

Gründeren trekker fram en annen stor fordel med å leie:

– Leie gjør regnskapsjobben enklere. Du trenger ikke drive med avskrivning, noe som sparer deg for en del tid - og tid er penger!

Video: Tise

Genialt for gründere

Næss ble positivt overrasket når Komplett Bedrift godkjente leieforholdet med Tise.

–  Jeg trodde man måtte være en veletablert bedrift for å få på plass en leieavtale. Og da vi gikk nøye gjennom tallene var leie den åpenbart beste løsningen for Tise, sier Næss.

Asbjørn Tollnes, account manager i Komplett Bedrift er ikke overrasket.

– Alle bedrifter som ønsker å opprette et kundeforhold blir vurdert, men «Alt kan leies» er skreddersydd tilbud nettopp for oppstartsbedrifter som ikke har rukket å opparbeide seg kapital. De kan da investere i bedriften i stedet for utstyr, sier selgeren.

Tollnes kan fortelle at Komplett Bedrift operer med leieavtaler på 18, 24 eller 36 måneder. Ved avtalens slutt vil prislappen på å kjøpe ut utstyret aldri overstige summen av 3 måneders leie.

– Isolert sett koster det noe mer å leie enn å kjøpe varen. Men hvis vi ser på hele økonomien til selskapet vil det lønne seg å plassere pengene i noe annet enn utstyret. I tillegg ser ofte nyetablerte firmaer seg nødt til å kjøpe rimelig maskiner som ikke vil lønne seg i det lange løp. Dårlig utstyr går gjerne utover produktiviteten til de ansatte, avslutter Tollnes.