Dedikerte kunderådgivereDedikert hjelp

- mye mer enn en søkemotor

På søken etter innsikt
De fleste bruker Google ofte, om ikke daglig. Men visste du at Google Trends er en åpen tjeneste som kan gi økonomiske fordeler for din bedrift? Jan Bredo Pettersen og Vidar Falkenberg fra Google gir deg en kort innføring i tjenesten.


Det er bare fantasien som setter stopper for hva du kan bruke Google Trends til. Men for norske bedrifter ser Pettersen det største potensiale innen forbedret kundeinnsikt. Falkenberg kan bekrefte at man med Trends enkelt får et aktuelt bilde og en historikk over hva kunden er opptatt av, og det på en langt enklere, rimeligere og mer upåvirket måte enn fokusgrupper eller spørreundersøkelser.

Forbedre din kundeinnsikt
Vi ser nærmere på hva du kan lese ut fra Google Trends som kan komme ditt firma til nytte. Innsikt i etterspørsel I Trends kan du enkelt se når dine potensielle kunder søker etter informasjon om dine varer eller tjenester. Det kan også være interessant å se om andre land har annen søkehistorikk
rundt emnet enn Norge, spesielt om du henvender deg til det internasjonale markedet.

Innsikt i ordbruk
Det er ikke sjeldent at kundene søker etter ord med skrivefeil, eller bruker engelske ord, som kan være helt andre ord enn din bedrift bruker i kommunikasjon ut mot kunde. Et eksempel på dette kan være: Din bedrift leier ut 'barneseter', mens det viser seg at flertallet av norske barnefamilier bruker søkeordet 'bilstol'. Med dette vil ikke din tjeneste komme opp som resultat når kunden Googler 'bilstol', og dere bør vurdere å endre navnet. Man kan også komme i et dilemma om man bevisst skal bruke skrivefeil for å nå de mange kundene som taster feil. Et eksempel her på huset er ordet projektor, som mange skriver feil som: prosjektor.

Innsikt i sesongvariasjoner
Det er mulig dere blir overrasket over hvor tidlig kundene er på jakt etter sesongbasert informasjon på varer og tjenester de skal kjøpe måneder etter. Dette er spesielt interessant når man jobber med sesongrelaterte produkter som for eksempel gressklippere og ski. 

Innsikt i relasjoner
Ofte er kundene på jakt etter flere varer og tjenester samtidig. Det kan være lærerikt å se hva kunden søker informasjon om samtidig med hovedproduktet. Hvis mange søker etter ordene 'revisjon' og i tillegg søker etter ‘skatterådgivning’ bør trolig Revisjon AS vurdere å tydeliggjøre at de tilbyr begge dele.

For de små og mellomstore
Mange bedrifter har marginale markedsbudsjetter, og kan få mye gratis drahjelp fra Google. For eksempel kan du enkelt se hvilke varer som er populære i form av mengden søk. Basert på trendene kan din bedrift se hvilke tjenester som er i vinden, og tilrettelegge utvalg og innhold etter dette. Det kan være verdt å merke seg at det må være et visst antall søk før termen dukker opp i analysen. Om du f.eks. driver som rørlegger, kan du se hva flertallet søker hjelp etter i din bransje, men du får ikke nødvendigvis hvor mange som søkte etter akkurat ditt firmanavn, da antallet kan være for få.

Nye funksjoner
I juni offentliggjorde Google sin største videreutvikling av Trends siden 2012. Nå går det nemlig enda fortere i svingene. Nå kan du få opp Live søkedata, spesielt relevant for journalister og andre som lever av å være først ute. Man kan nå følge med søketendensene minutt for minutt, og du vil finne en rangert liste på førstesiden over hva som er populært å søke etter akkurat nå! Her er det selvsagt mye sladder, men i skrivende stund er det en sak fra Bloomberg News om den lave oljeprisen som topper listen.

Ny favoritt
Googles Falkenberg kan fortelle at det er en ny funksjon han liker spesielt godt - men som ikke er lansert i Norge så langt. Det er nå mulig å velge en hel kategori, som for eksempel 'Finans' når man legger inn ord. I tillegg til å overvåke interesse over tid får man her listet opp toppsøk og stigende søk for hele bransjen, og det gir en idé om hvilke overordnede termer som søkes på i din kategori.

Vidar Falkenberg, Google Norge

For de internasjonale
En annen mulighet er å sammenligne disse kategoriene (velges i blå hovedmeny) på tvers av land, som for eksempel i kategorien 'Hus og Hage'. Opererer man mot flere land kan det være nyttig
informasjon å se om f.eks. om man begynner infosøket tidligere i andre land enn Norge. Gjennom årene har Google Trends blitt et stadig smartere verktøy, og 'knowledge graph' gjør det mulig å søke på fellestrekk som for eksempel merkevarer eller begivenheter på en mer presis måte. I tillegg til bruk av kun søketermer ved å hente informasjon fra andre kilder enn Google, slik som Freebase og
Wikipedia. For eksempel om man søker informasjon om 'diesel', men det man kanskje ønsker å utforske er Diesel som motehus, og ikke et drivstoff. I det du skriver Diesel med stor D legger Trends sammen to og to og skjønner hva du egentlig mener. Denne funksjonen er dessverre ikke tilgjengelig med norske data ennå så her må vi velge data for andre land for eksempel Sverige, UK og USA sier Falkenberg.

Funfacts
Visste du at man med Google Trends kan se når influensaen nærmer seg Norge gjennom sykdomsrelaterte søkeord? Beregningene stemmer overraskende godt med andre offisielle metoder. Man kan også få en god pekepinn på hvem som kommer til å vinne konkurranser som Idol og Grand Prix der publikum avgjør utfallet. Dette baseres på popularitet rundt deltakernavn med mer. Uansett hva du velger å bruke Google Trends til, er det et spennende verktøy verdt å undersøke nærmere.