Dedikerte kunderådgivereDedikert hjelp

Om fem år kan dette operativsystemet være mer utbredt enn Windows

Bruken av Googles nettbaserte operativsystem har skutt fart.

– Den første maskinen kom for drøye tre år siden. Siden den gang har etterspørselen økt markant etter maskinene med Google sitt nettbaserte operativsystem Chrome OS, forteller Anders Forsdahl, produktsjef i HP. 

– Vi merker økt aktivitet, spesielt fra offentlig sektor, sier Anders Forsdahl, som til daglig jobber som produktsjef i HP.

– Den første maskinen kom for drøye tre år siden. Siden den gang har kommuner og fylkeskommuner økt sin etterspørsel markant etter maskinene med Google sitt nettbaserte operativsystem Chrome OS. 

I mange tilfeller spesifiseres det i de offentlige anbudene at Chromebooks er det foretrukne alternativet, og spesielt i forbindelse med innkjøp til skolesektoren. 

– Det er flere årsaker til at maskinene er attraktive i skolesystemet. Chromebook-maskinene er lavere i pris, og er enklere å rulle ut og «tanke opp før bruk», forklarer Forsdahl.   

 

 

YouTube Video - Introducing the Chromebook

Hva er en Chromebook? Denne videoen svarer bokstavelig talt på de fleste spørsmål.

Ligner på den vanvittige utviklingen i USA

For et snaut år siden kunne det amerikanske nyhetstedet CNBC melde om at både Mac- og Windows-andelen i amerikanske skoler er halvert på få år.

 – Det har vært åpenbart at Chromebooks har økt andelen innen skolesektoren, men disse nyhetene er enkelt og greit sjokkerende, uttalte analytikeren J.P. Gownder i Forrester til nettavisen. 

I artikkelen pekes det på statistikk fra analyseselskapet Future Consulting, som viser at andelen bærbare maskiner med Chromebooks i amerikanske skoler har steget fra én til 52 prosent pådrøye tre år.

– Chromebooks passer som hånd i hanske for skolesektoren. De kan lett flyttes fra en bruker til en annen, er enkle å bruke, sikre og kostnadseffektive. I tillegg har mange læringsprogrammer og annen programvare innen utdanning blitt optimalisert for nettopp bruk av internett, uttalte analytikeren videre.

– Møter utfordringer med å kunne tilby maskiner til alle elevene i klassen

I Norge har prisene på tradisjonelle PCer og Macer gått relativt kraftig opp, mye på grunn av en svakere norsk krone. 

Forsdahl i HP forteller at et av de største konkurransefortrinnene til Chromebook-maskinene nettopp pris.

– I mange tilfeller kan maskinene handles til halvparten av prisene sammenlignet med de mer tradisjonelle alternativene, sier han. 

At det Google-eide produktet er såpass mye billigere, mener produktsjefen spiller en stor rolle for norske skoler.

 

– Mange skoler møter utfordringer med å kunne tilby maskiner til alle elevene i klassen. De har som alle andre budsjetter å forholde seg til, og da er det klart at pris utgjør et viktig kriterium når man skal velge leverandør, sier han.

Forsdahl forteller videre at det samtidig er ventet mer eksklusive Chromebooks på markedet, med tilhørende bedre ytelser.

 Les også: Europas mest effektive lagersystem.

Google: – Gledelig utvikling

Google Norge ser på utviklingen med et bredt smil. Ansvarlig for Enterprise-delen i Google Norge, Christopher Conradi, forteller at det har vært en svært sterk vekst i salget av Chromebooks i Norge.

– Spesielt i skolen har Chromebooks blitt populært, hvor salget har tatt helt av de siste 12 månedene, sier Conradi – som ikke ønsker å røpe konkrete salgstall for de populære maskinene.

 

Han forteller også produktet egner seg godt til enkle arbeidsoppgaver i bedriften, som for eksempel der mange brukere deler på én datamaskin.

– Er veksten ventet å fortsette?

– Definitivt, og den kommer nok også til å øke. Vi ser nå flere pilotordre på mellom 15 og 30 maskiner i skolen. Av erfaring vet vi at volumet øker i etterkant av ordrene, sier han.

Kan Google Chrome være en løsning for deg og din bedrift? Ta kontakt på salg@komplettbedrift.no eller 33 00 51 50.