Enkle grep: – Slik gjør du kontorskjermene mer behagelige

Undersøkelser viser at nesten halvparten av alle nordmenn sliter med plager på grunn av skjermbruk.– Enkelt å gjøre noe med, sier ekspert

Tenk på øynene dine - velg riktig skjerm.

– Det er overraskende mange som fortsatt bare bruker en skjerm sier Marius Handrevet i Komplett Bedrift. 

Han gir til daglig bedrifter råd om hvilken type utstyr som passer best til deres bruk. Handrevet mener de fleste burde ha to eller tre skjermer på kontorplassen sin. Det setter de ansatte i stand til å gjøre flere oppgaver samtidig, og effektivt kunne veksle mellom epost og arbeidsoppgaver på ulike skjermer. 

– Utover tre skjermer er det fysiske begrensninger som ofte setter en stopper. I tillegg mangler de fleste bærbare datamaskiner støtte for flere enn tre skjermer. Men det finnes selvsagt enkle løsninger.

Handrevet mener det er flere forhold bedriftene bør ta hensyn til når de velger skjermer til sine ansatte. 

– Å være konsistent i skjermvalg, samt ha gode ergonomiske alternativer er et must, sier han. 

 – I tillegg har skjermene flere innstillinger som gjør at de blir mindre slitsomme for øynene. Disse er lure å kjenne til.

 

Disse skjermene er mindre slitsomme for øynene

I en undersøkelse gjennomført av Infact, oppga hele 45 prosent av respondentene at de har opplevd helseplager på grunn av skjermbruk. Handrevet mener det kan være mye å hente på å velge riktig skjerm. 

– Det første du bør se etter er en skjerm med såkalt «eco-modus». Dette vil si at skjermlyset justerer seg automatisk i takt lyset rundt, slik at det ikke blir for skarpt. 

Ifølge en studie fra Harvard, kan blått lys være skadelig for helsen og forstyrre søvnmønstre. 

– Mange har sikkert lagt merke til at nye telefoner har en innebygget nattmodus hvor skjermen blir noe gulere på kveldstid. Nå har den samme funksjonaliteten kommet til dataskjermer, sier Handrevet.  

På de fleste skjermer kalles bildemodusen «low blue light», og kan aktiveres ved å bruke menyknappene på skjermen. 

– De mest behagelige skjermene har gjerne en kombinasjon av «eco-modus» og et bildemodus som du selv synes er behagelig. Dette tar bare noen sekunder og stille inn på skjermen, og de fleste finner seg fort en favoritt-innstilling slik at de slipper å endre på dette flere ganger.

Account Manager hos Komplett Bedrift, Marius Handrevet har mange gode råd når det gjelder skjermbruk.

Skjerminnstillinger kan være et sant mareritt

Ifølge Handrevet kjøper de fleste skjermer mellom 24 og 27 tommer. Han mener det er bedre å heller velge flere mindre skjermer på 24 tommer enn én stor skjerm. 

– Fordelen med flere skjermer er at det blir lettere å ha flere vinduer oppe samtidig. Om skjermen er vendbar kan du i tillegg gjøre spesialtilpasninger, som å ha skjermen du bruker til eposten din i stående modus. 

Handrevet mener problemer med å koble seg til mange skjermer er noe som hører fortiden til.

– Skjerminnstillinger kan være et sant mareritt, men med riktig utstyr bør dette gå knirkefritt. 

Med en dockingstasjon på kontorpulten kobles skjermene enkelt sammen med datamaskinen, som vil huske innstillingene i dockingstasjonen etter første gang du bruker den. 

– Det viktigste er egentlig å sørge for at du har identiske dataskjermer på kontorpulten. Om du har ulik oppløsning eller fargeprofil kan det fort bli kluss, sier Handrevet.

Trenger du hjelp til valg av skjerm eller tips til hvordan du kan jobbe mer effektivt med flere skjermer? Ta kontakt på salg@komplettbedrift.no eller 33 00 51 50.

Les også: Dette bør du tenke på hvis du skal kjøpe ny jobb-PC.