Fem idiotsikre laptop-valg for din bedrift.

Treige og trøblete PC-er er grunnlaget for mye unødvendig irritasjon og frustrasjon i en bedrift, som på langt nær spiller deg og dine ansatte gode. Resultatet av dårlig utstyr vil i det lengste gjøre at selskapet kommer dårligere ut på bunnlinjen.

Det er ingen spøk å drive et foretak, og tid er ensbetydende med penger. Feil eller dårlig IKT-utstyr kan koste deg dyrt i antall tapte arbeidstider.

– Uavhengig av bruksområde er nøkkelord som: størrelse, ytelse og oppetid avgjørende for valg av rett bærbar PC sier, Eirik Bersvendsen, produktsjef i Komplett Bedrift.

Maskinens ytelse bør matche bedriftens daglige behov, for eksempel vil ansatte som jobber med store regneark ha behov for en PC med godt internminne og en prosessor som tåler dette, utdyper han.

Produktsjefen beskriver videre at venting på PC-er som henger ikke er spesielt lønnsomt for bedriften. Tid som går med til datatrøbbel er timer du kunne brukt til å nå ut i markedet gjennom salg av dine produkter og tjenester, sier han.

– Ved valg av størrelse på din nye laptop er behovet for å frakte den avgjørende. Til ansatte som flyr mye i møter er bærbare PC-er med skjermer på pluss minus 13 tommer populære. Disse har relativt lav vekt, og er i passe størrelse for vanlig kontorbruk, sier Bersvendsen.

Kvalitet lønner seg

Det kan være verdt å legge inn litt ekstra kroner i jobb-PCen, årsaken er at god kvalitet betaler seg.

– Det er ikke lenger sånn at man sitter på kontorplassen sin dag ut og dag inn. De fleste arbeidstakere anno 2017 har behov for å logge seg på hjemme, på reise og hos kunder. Resultatet er at laptopen må tåle å bli tatt ut og inn av PC-bagen daglig, samt kobles til og fra docking, skjermer og display. Denne typen bruk krever at PC-en er utholdende, forteller produktsjefen.

Produktsjefen forteller at en vanlig feil blant norske bedrifter er at de velger laptop utelukkende etter pris. Bedrifter bør styre unna de aller rimeligste modellene. Dette er maskiner som er produsert for privatmarkedet og tåler ikke arbeidsmengden som en bedrift-PC krever, utdyper han.

– Det er tre vesentlige forskjeller mellom PC ment til privat- og bedriftsbruk, det er: operativsystem, utholdenhet og sikkerhet.

Det mangler rett og slett betydelige bedrifts-funksjonaliteter i et OS tilpasset det private markedet, og datasikkerheten er ikke tilfredsstillende i de enkleste modellene. I tillegg er ikke komponentene i de enkleste maskinene robuste nok til å tåle lange arbeidsdager med 8-10 timers bruk dag ut og dag inn. I verste fall kan bedriften ende opp med å miste dyrbar tid når arbeidsflyten blir avbrutt av datatrøbbel, utdyper Bersvendsen.

Ikke velg PC etter pris

– En laptop til 20.000,- er ikke det beste valget for alle. Det viktigste er å velge rett maskin som matcher bedriftens behov, og da er ikke nødvendigvis de dyreste produktene det beste valget. En dyrere PC har gjerne høy ytelse som er bortkastet dersom man kun skal utføre enkle Office-oppgaver, og drive med nettbasert arbeid.

 

Eirik Bersvendsen er produktsjef i Komplett Bedrift og gir deg 5 tips på veien mot rett PC

Nyetablerte bedrifter

Nyopprettede bedrifter er i en særstilling da en og samme person ofte gjør mange og varierte arbeidsoppgaver. En laptop til dette bruket bør trolig ha god ytelse for å håndtere de mange oppetimene. Kombinert med dårlig kontantstrøm kan det være gunstig å leie datautstyr spesielt for denne type bedrifter.

–  Haken med en rimeligere PC med lav ytelse er at man kan oppleve at arbeidsoppgavene tar lenger tid. I tillegg går PC-utviklingen raskt, og enklere modeller kan fort gå ut på dato. Med tanke på at man trolig skal ha maskinen noen år kan det lønne seg å gå litt opp pris. Da unngår du å bytte ut PC-en hyppigere enn nødvendig, sier Bersvendsen.

Hvordan velger PC?

– Som nevnt er det vesentlig å se på bedriftens behov. En gjennomsnittlig bedrifts-PC har en skjerm på 14 tommer, og med spesifikasjoner som: Intel Core i5-prosessor, 8GB internminne og en SSD-disk på 256 GB lagringsplass. Men man klarer seg også med mindre dersom PC-oppgavene er enkle.

 

Gode PC-valg for nyetablerte bedrifter

For bedrifter som utfører enkle office-oppgaver vil det være tilstrekkelig med en PC som inneholder en Intel Core i3-prosessor, 4GB internminne og en SSD-disk på 128GB. Men det er verdt å merke seg at denne type maskin ikke er egnet for alskens oppgaver, da vil du trolig oppleve at maskinen er litt treg.

–  For oppstartsbedrifter anbefaler vi å velge minimum en i5-prosesser, aller helst en i7-prosessor. Disse vil kunne håndtere hyppige skifter mellom enkle og tunge oppgaver, sier Bersvendsen.

 

Fem idiotsikre PC-valg:

HP EliteBook 830 G6 13,3" Full HD

HP EliteBook 830 er unikt designet for moderne yrkesutøvere som arbeider mobilt. Det er en svært sikker og administrerbar PC som tilbyr kraftige samarbeidsverktøy slik at foretakets arbeidsstyrke kan være mer produktiv og sikker både på farten og på kontoret.

HP imponerer med lekkert design, rask 8. generasjons Intel-prosessor, USB-A og -C innganger og lang batteritid. Med andre ord perfekt for deg som er mye på farta. Her får du samtidig med den nyeste teknologien til HP på kjøpet, nemlig 2. generasjonen av SureView. Dette er en teknologi som hindrer innsyn på skjermen sin, ideelt for bedrifter som arbeider med konfidensielle dokumenter.

– HP fikk hele 86 poeng av 100 mulige av Techspot for konsumentversjonen av denne maskinen. PCMag ga intet mindre enn 4,5 av 5 poeng for samme maskin. LaptopMag, PCWorld og andre eksterne eksperter er enige i at denne laptopen er et godt kjøp.

 

 

 

 

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 14.0″ WQHD

Kort fortalt leverer Lenovo en tynn, lekker og diskret maskin som vil kunne fungere som bedriftens spydspiss.

ThinkPad har bursdag og kan skilte med hele 25 år på markedet, og X1 Carbon er årets toppmodell. Dette er laptopen for deg som vil velge på øverste hylle. Lenovo X1 Carbon er leverer høy ytelse med lav vekt (1.09 kg), i tillegg ser den bra ut og leverer krystallklart bilde med høy sikkerhet.

Les mer om X1 i test gjort av notebookcheck.com, som gav en score på 90 av 100 mulige poeng.

 

 

 

Apple MacBook Pro 15″ Retina m/Touch Bar

Skal du ha Mac, så skal du ha Mac. Man trenger ikke å overbevise en som allerede har bestemt seg. Med en flunkende ny MacBook Pro på markedet gir Apple fansen det de vil ha. Apple har oppgradert "Butterfly" tastaturet og gitt maskinen en kraftigere prosessor for oppgradert hastighet. Da modellen er så ny lar anmelderne stadig vente på seg, derimot sa TEK.no dette om oppgraderingen som kom i fjor:

«Maskinen har det siste året blitt både slankere og lettere. Designet og byggekvaliteten har om mulig bare blitt enda bedre. Den skarpe skjermen, stråler med en lysstyrke på nesten 600 nits og viser flere farger enn tidligere, og er trolig det beste du kan oppdrive i en bærbar.»

Macworld, PCMag og LaptopMag ga alle den forrige Apple-maskinen 4 av 5 mulige stjerner. MacBooken har blant annet fått trekk for de manglende portene for USB 2.0 og 3.0. Med USB-C som eneste tilkobling vil du trenge adapter for å koble til enheter med andre porter.

Med en lang forhistorie for kvalitet i sin MacBook serie vil også 2019 modellen garantert gi deg den ytelsen du ser etter for deg og din bedrift, og med de nye forbedringene på både tastatur og prosessorkraft kan du vanskelig trå feil ved å velge denne.

 

 

 

Microsoft Surface Pro 6 12.3″

Surface har i det senere steget i popularitet blant bedrifter på grunn av sine mange muligheter. Laptopen kan brukes om nettbrett, samtidig som den har god ytelse som kan levere på fulle arbeidsdager dag ut og dag inn.  Det er i tillegg mulig å bruke en Surface Pen som åpner opp for nye bruksmuligheter slik som håndskrevne notater i dokumentet osv.

Høy kvalitet på skjerm, god batteritid og god prosessorytelse er lovord maskinen høster. 

 

 

 

Acer Chromebook CB3-431 14,0" FHD matt

Chromebook er en utradisjonell PC med et helt unikt operativsystem der alle operasjoner er skybaserte. Den klare fordelen med denne type laptop er muligheten til å logge og jobbe på Google-kontoer fra ulike maskiner. Du får også tilgang innholdet via gjennom andre typer PC med nettleseren Chrome.

Denne typen laptop er intet mindre enn en revolusjon i markedet. Teknologien er som skapt for skolelever, og i USA og Sverige dominerer allerede denne PC-typen over de tradisjonelle Windows-baserte PC-ene. Norske elever kommer sakte men sikkert etter.

Parallelt har Google gjort grep for å tilpasse Chromebook-ene med en enklere administrasjon egnet for bedriftsmarkedet. Lisensene er intuitivt satt opp, og er velegnet for administrasjon i bedriftene.  Komplett Bedrift tror vi vil se et økt antall av disse skybaserte PC-er i fremtidens bedrifter.

– Når dagens elever er klare for arbeidsmarkedet, hvilken type PC tror du de velger?  Selvsagt vil de foretrekke å bruke samme type laptop og OS som de er vant med fra skolebenken. Skybaserte PC-er  fremtiden, de er kostnadseffektive og meget fleksible, sier Bersvendsen.

 

Leie PC?

– Ved å leie IT-utstyr fremfor å eie får bedriften større valgfrihet. I et leieforhold er ikke bedriften presset til gå for det rimeligste alternativet på grunn av manglende likviditet.

Kort fortalt er leie er enkelt, fleksibelt og forutsigbart. De billigste IT-alternativene lønner seg sjelden i lengden da det raskt blir behov for å oppgradere utstyret som raskt vil føles tregt og avleggs. Den månedlige kostanden er forutsigbar og fast, og bedriften unngår aktivering og avskriving av materiellet. Leie kan være spesielt gunstig for nyopprettede bedrifter i rask vekst, utdyper AM Asbjørn Tollnes, i Komplett Bedrift. Les mer om leie av IT-utstyr