– Dette bør du tenke på hvis du skal kjøpe ny jobb-PC

Eirik Bersvendsen, innkjøper Komplett Group

Hvor mye bør den koste? Stasjonær eller bærbar? Kraft eller fleksibilitet?

– For hver dag som går med en PC som ikke tillater ansatte å jobbe optimalt taper bedriften penger, sier Eirik Bersvendsen. 

Han jobber som innkjøper i elektronikk-kjempen Komplett, og har lang erfaring med salg av PC-er til aktører i næringslivet. 

– Hensynet til arbeidseffektivitet må selvsagt veies opp mot prisen du betaler for PC-en. Det er ikke nødvendig å kjøpe en PC til 20.000 kroner, hvis en til 10.000 dekker behovene for at du så effektivt som mulig kan løse arbeidsoppgavene dine.

Men i vurdering om pris påpeker Bersvendsen at det er fort gjort å gjøre et feiltrinn. 

– Om en medarbeider skal ha PC-en i flere år, betyr ikke nødvendigvis noen tusenlapper så mye i regnestykket.

Den første avveiningen bedrifter må gjøre er om de skal kjøpe en stasjonær eller bærbar PC.

Les også: Støy stjeler tid - hodetelefoner til bruk på kontoret.

Mye å spare på stasjonær PC

I følge en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Gartner bruker tre av fire arbeidstakere i USA, Storbritannia og Australia stasjonær PC.

– I Norge er nok bruken av stasjonære PC-er lavere. Det er god grunn til å tro at vi i Norden har kommet mye lenger. God økonomi blant bedriftene gjør at gamle løsninger blir erstattet tidligere, sier Bersvendsen – som anslår at bare drøye 20 prosent av PC-ene som i dag selges til norske bedrifter er stasjonære.

Han mener likevel det kan være yrker hvor en stasjonær PC er en fordel.

– Noen yrker, som for eksempel statistikere, har behov for stor maskinvareytelse. Ser man isolert på ytelsene, får man mer igjen for pengene ved å velge en stasjonær PC. Dessuten er det mer behagelig å jobbe med, og rimeligere å bytte ut delene på en stasjonær løsning, sier Bersvendsen.

Han får støtte fra sjefen for Komplett PC, Pål Fredrik Berg, som spesialiserer seg i å levere skreddersydde PCer til bedrifter og forbrukere.

– Min tommelfingerregel er at der det ikke er skrikende nødvendig med en bærbar maskin, bør det være en stasjonær. Selv bruker jeg en fem år gammel stasjonær PC, sier Berg.

Les også: "Norges dyreste PC"

Kraft eller fleksibilitet?

Se hvordan HP tester sine bærbare-PCer

Er PC-en bygget for å tåle påkjenningen?

Det som kompliserer vurderingen i valg av stasjonær PC eller bærbar PC er i hvor stor grad arbeidet innebærer reising.

– Mange jobber mye hjemmefra, eller har behov for å ha med PC når man møter samarbeidspartnere og kunder utenfor kontoret, sier Bersvendsen.

Han nevner arkitekter og videoredigerere som eksempler på yrkesgrupper som fort havner i et dilemma mellom hva som er best av stasjonære eller bærbare PC-er.

– Om du først velger en bærbar PC er det viktig at du velger en som er bygget for å tåle påkjenningen fra bagasjehyller på fly og tog. Da er sterke materialer er viktig.

Heldigvis er dette noe de fleste PC-produsentene fokuserer mer og mer på.

 – Det finnes gode mellomløsninger

 Verden er heldigvis ikke så svart-hvit at det ikke finnes gode mellomløsninger i valget mellom stasjonær eller bærbar PC. Bersvendsen forteller at flere og flere bedrifter nå kjøper eksterne skjermer som kobles til de bærbare PC-ene via en egnet dockingstasjon. Les mer om bruk av skjermer og dockingstasjoner her.

– Det er en slags simulering av desktop-følelsen. Man blir langt mer effektiv av å operere på en eller to skjermer med tilhørende trådløst tastatur og trådløs mus enn å sitte å jobbe på en laptop, sier han.

En annen mellomløsning er å sette opp stasjonære PCer på arbeidsstedet, i tillegg til en personlig bærbar PC. Da får du stasjonære PC-er som ikke tilhører én bestemt ansatt, men som kan brukes av ulike ansatte fra en periode til en annen.

– Vi ser at det blir mer og mer vanlig med et kontorlandskap uten faste plasser. De ansatte kan komme på jobb, og ikke vite hvor de skal sitte før de setter seg ned.

Trenger du hjelp til valg av ny jobb-PC? Ta kontakt på salg@komplettbedrift.no eller 33 00 51 50.