Dedikerte kunderådgivereDedikert hjelp

Velkommen til NAL sine medlemsfordeler for Lenovo hos Komplett Bedrift

Under følger noen innspill til vurderinger vi anbefaler dere tar før valg av maskin og Lenovo har plukket ut modeller vi anser som gode valg for en arkitekt. Det er selvsagt mulighet for skreddersøm, men utvalgte modeller er typisk lagerført og vil ha god tilgjengelighet i markedet.

Er det andre modeller enn utvalgte avtalemodeller som finnes mer interessant for dere, så ta kontakt. Vi vil gjøre vårt ytterste i å gi dere et godt tilbud, så vel som rådgivning i deres valg for Lenovo arbeidsstasjoner.

 

Ta kontakt med meg, så finner vi den beste løsningen for deres behov.

Ole Kjoss
Key Account Manager
ole.kjoss@komplettbedrift.no
98 46 16 96Ole Kjoss

Valget av en arbeidsstasjon for en arkitekt er relativt annerledes enn for vanlige kontorbrukere. Hovedsakelig grunnet applikasjonene som benyttes. Les mer >

Der hvor Office-pakken fungerer normalt bra på de fleste maskiner i markedet, vil forskjellige arkitektapplikasjoner ha store variasjoner i hvilke deler av en PC de kan utnytte. Dette har med applikasjonen sin koding og ikke minst hvordan den er satt opp til å fungere mot dagens teknologiske muligheter.

Det er ofte også store forskjeller mellom generasjoner av programvare, hvor de nyere versjonene har blitt bedre på utnyttelse av grafikkort eller flere prosessorkjerner. Med ny teknologi som VR og AI stilles nye krav og ofte krav som går i konflikt med de tradisjonelle applikasjonene. Valg av korrekt maskin er vanligvis avgjørende for hvor effektiv du som bruker vil være, men å dekke alle eventualiteter er normalt også veldig kostbart. Du som bruker bør ha en formening om hvilke applikasjoner du bruker mest tid i, samtidig om du ser noen områder det er sterkt ønskelig å forbedre effektiviteten på. Eksempel her kan være designapplikasjonen brukes 70 % av tiden, men rendering (sammenstilling av modeller) tar lang tid og ønskes redusert.

Prosessor

Motoren i enhver PC og definerer normalt sett flaskehalsene en bruker opplever ved normal bruk. Det er to hovedpunkter å vurdere for prosessorer for en arkitekt:

1) maksimal frekvens ved bruk av 1 kjerne (core)
2) basefrekvens ved bruk av alle kjerner.

Førstnevnte er viktig for designapplikasjoner slik som Autocad og Solidworks, da de kun kan benytte 1 kjerne for basisoppgavene. Sistnevnte er viktig for applikasjoner som støtter multikjerne-operasjoner, slik som rendering. Trenden for tiden er at de bærbare modellene av H-prosessorer hos Intel har høyest frekvens på en kjerne, mens f.eks. ThinkStation med AMD Threadripper gir mest ytelse over mange kjerner.

Grafikkort

GPU eller grafikkort benyttes i nesten alle arkitektapplikasjoner, men det er forskjell på hvilke deler og ikke minst hvor effektivt de utnyttes. Kort forklart avlaster grafikkort prosessoren med arbeid og den er i tillegg optimalisert mot 3D visualisering. Det har vært en ekstrem utvikling i ytelsen til grafikkort og det er ikke uvanlig at disse dobler kapasitet mellom generasjoner og tilfører nye muligheter i teknologien. Grafikkort er derfor ofte en av de vanskeligste komponentene å vurdere opp mot versjoner av applikasjonene benyttet. Applikasjonsleverandørene bruker normalt sett mest ressurser på å forbedre bruken av grafikkort i nye versjoner, så tommelfingerregel er en ny versjon normalt sett er bedre på å utnytte grafikkortet. Viktige vurderingspunkter for valg av grafikkort er mengden minne internt i kortet, antall kjerner og type kjerner, hvilken type applikasjoner skal kjøre mot dem og hvor store modeller du som bruker skal kjøre. Grafikkortet er særdeles stor påvirker til totalprisen på en PC for arkitekter og kan variere fra noen hundrelapper til 3-sifret antall tusenlapper.

Minne

Som arkitekt vil du normalt ha mer behov for mer minne enn andre generelle kontorbrukere. Dette har med modellene som bearbeides og ikke minst endringer på disse. Tommelfingerregel er minimum 8 GB til operativsystem og x2 av minne til største modell du jobber med. Vi anbefaler sjeldent å gå under 16 GB minne, om du ikke kun skal se på design. Normalt for markedet er nå å standardisere på 16 eller 32GB, men visse applikasjoner har stor fordel av 64GB eller mer. Det er også verdt å vurdere antall minnekanaler en maskin har (flere er normalt bedre) og hastigheten på minnebrikkene (MHz).

Harddisk

Ett av områdene med historisk sett få endringer er harddisken. Her lagres alle data når maskinen slås av. Det er også herfra alle data lastes opp til minne, før de blir bearbeidet av prosessor eller grafikkort, før de igjen lastes tilbake fra minne til disken som en ny eller endret design. Det er i praksis 3 typer harddisker som benyttes nå.

SATA – stor kapasitet og rimelige diskplass, men lav ytelse.
SATA SSD – mye raskere disker enn standard SATA, men samme protokoll.
NVMe – siste generasjon disker, med båndbredde opptil 6x av SATA SSD, men begrenset til 4TB diskstørrelser i dag.

Vi anbefaler i størst mulig grad å benytte NVMe disker. Dette gir svært redusert oppstarts hastighet, samtidig som skriving fra minne til disk foregår på mye høyere båndbredde enn en tilsvarende SATA disk. Prisforskjellen i normale lagringsformat – 512GB og mindre – er lav tilsvarende SATA SSD. For store datavolum, f.eks. til AI kan SATA vurderes i RAID. Det er også mulig å lage RAID for NVMe disker i større antall. Dette gir ekstrem ytelse, men er vesentlig mer kostbart enn SATA SSD.

PCIe arkitektur

Arkitekturen har i senere tid vært basert på PCIe gen3 arkitektur. De første maskinene er dog tilgjengelig i markedet med PCIe gen4, som gir vesentlig mer båndbredde. Markedets første profesjonelle maskin er ThinkStation P620, som gir mulighet for å utnytte fremtidens teknologi på gen4, slik som NVIDIA RTX™ A8000 og NVIDIA RTX™ 3080, samt gen4 NVMe disker.

Det er også viktig å vurdere skjermene du skal jobbe på. Mange av dagens designsoftware har utfordringer med skalering, så en høyoppløselig skjerm kan fort bli et problem i hverdagen. 4K er fantastisk for film, men ikke alltid perfekt for f.eks. skaleringen av verktøylinjene i en designprogramvare. Våre anbefalinger er å velge en skjerm med FHD på en bærbar, med god lysstyrke (nits). For skjermer til en (hjemme-)kontorløsning er anbefalingen QHD for 27 tommer og større. 4K kan være behagelig å jobbe på fra ca. 40 tommer og oppover uten å oppskalere bilde.

ISV sertifisering er også et viktig element å ta i betraktning. Mange programvareleverandører vil ikke supportere dere som brukere uten en supportert maskin. Lenovo har et bredt utvalg av applikasjoner og versjoner av disse supportert på P-serien.

Lenovo Performance Tuner er et program fra Lenovo, som gir dere muligheten for optimalisering av ytelsen i en P-serie-maskin. Vi har utviklet ferdige profiler for de mest kjente programvarene, men dere har også mulighet for å opprette egne profiler eller endre på våre pre-definerte. I tester har brukere oppnådd inntil 20 % høyere ytelse ved bruk av verktøyet. Dette lastes ned gratis fra Lenovo sine supportsider og er en del av produktet når du kjøper en profesjonell arbeidsstasjon fra oss.

Hvilken garanti som følger med maskinen du velger er også verdt å merke seg. Lenovo kan tilby et bredt spekter av nivå og løpetid, men vi anbefaler på det sterkeste det velges på-stedet som laveste nivå. Gleden over en tekniker på stedet, fremfor å måtte sende inn en maskin, vil være stor i en eventuell feilsituasjon.

Det er selvsagt også mange andre større og mindre påvirkningsfaktorer, men overstående er fra vår side de viktigste i valg av maskin.

ThinkPad P1 Gen6

P1 har et chassis basert på karbonfiber og en modell som kombinerer lav vekt og mye kraft. Med vekt fra 1,8 kilo, men samtidig støtte for grafikkort inntil NVIDIA RTX™ 5000 ADA eller NVIDIA RTX™ 4090 er dette favoritten til Aston Martin og deres design avdeling.

Nyeste versjon av P1 er oppgradert til 16 tommers skjerm og 16:10 format, har kraftig H-prosessor med de beste en-kjerne, så vel som multikjerne ytelser og siste generasjon ADA-grafikkort fra NVIDIA.

Vår anbefalte modell for de som skal ha det beste, men samtidig ønsker lavest mulig vekt.

Lenovo ThinkPad P1 G6, 21FV000TMX. Les mer >

ThinkPad P1 Gen6 er bygget med et av de kraftigste mobile grafikkort tilgjengelig (NVIDIA RTX™ 4000 ADA), Intel i7-13800H prosessor, 32GB minne, 1TB disk og FHD 500 nits skjerm. Dette er et system for de avanserte brukere og noe av det kraftigere du kan få på en mobil plattform. Utbyggbar med ytterligere 1 minneplasser og 1 NVMe disk.

Modellen egner seg meget godt for arkitekter som jobber i Revit, Graphisoft og Archicad. En modell tett på hva kraftige desktop-modeller kan levere av ytelse i en eksklusiv, praktisk og mobil innpakning.

    

ThinkPad P16v Gen1

P16v er evolusjonen av P15v. Fortsatt er fokus å være et prisgunstig alternativ til P1 og P16, men bedre kjøleegenskaper er lagt inn, som følge av nye krav til teknologien installert.

Det nye designet har fått bedre kjølekapasitet, 16:10 format på skjerm og selvsagt de nyeste versjonene av Intel-H-prosessorer, så vel som mulighet for ADA grafikkort fra NVIDIA.

En modell for brukere med behov for høy ytelse på prosessor og middels kraftige grafikkort. Dekker de aller fleste behov for en arkitekt og arkitektstudent.

ThinkPad P16v G1, 21FC000HMX. Les mer >

Modellen er installert med Intel i9-13900H prosessor, 32GB minne, NVIDIA RTX™ 2000 ADA grafikk, 1TB disk og WQUXGA skjerm.

For Arkitekter og arkitektstudenter som ønsker en kraftig arbeidsstasjon og vil fungere utmerket i arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Middels store modeller i Revit vil også fungere utmerket på modellen. En meget bra modell i de fleste scenarier.

     

ThinkPad P16v G1, 21FC000XMX. Les mer >

Modellen er installert med Intel i7-13700H prosessor, 16GB minne, NVIDIA RTX™ 2000 ADA grafikk, 512GB disk og WUXGA skjerm.

For Arkitekter og arkitektstudenter som ønsker en kraftig arbeidsstasjon og vil fungere utmerket i arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Middels store modeller i Revit vil også fungere utmerket på modellen. En meget bra modell i de fleste scenarier.

   

ThinkPad P16v G1, 21FC000QMX. Les mer >

Modellen er installert med Intel i7-13700H prosessor, 32GB minne, NVIDIA RTX™ A1000 grafikk, 1TB disk og WQUXGA skjerm.

En modell for enkle til middels tunge grafiske modeller og vil dekke basisbehovet i hverdagen til en arkitekt og arkitektstudent. Vil fungere bra i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad

   

ThinkPad P15v Gen3

P15v er utviklet som et prisgunstig alternativ til P1 og P16. En modell for brukere med behov for høy ytelse på prosessor og middels kraftige grafikkort.

Lenovo ThinkPad P15v G3, 21D80068MX. Les mer >

 

Modell bygget med Intel i7-12800H prosessor, NVIDIA RTX™ A2000 grafikk, 32GB minne, 1TB disk og full HD skjerm. En meget kapabel mobil arbeidsstasjon, som dekker de aller fleste arkitektbehov.

For Arkitekter og arkitektstudenter som ønsker en kraftig arbeidsstasjon og vil fungere utmerket i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Middels store modeller i Revit vil også fungere bra på modellen.

 

  

ThinkPad P14s Gen4

Vår minste og letteste profesjonelle arbeidsstasjon.

En videreutvikling av tradisjonelle bærbare maskiner, men med kraftigere prosessor og grafikkort og ISV-sertifisering, som en profesjonell arbeidsstasjon verdig. Det betyr bedre grafikkprosessering og dedikerte drivere fra et stort utvalg programvareselskap for stabil drift.

Vi har i tillegg støtte for P-versjonene av Intel sine prosessorer, som gir mer ytelse (28 vs 15 watt).

ThinkPad P14s G4, 21HF000SMX. Les mer >

Modell med i7-1360P prosessor, NVIDIA RTX™ A500 grafikk, 32GB minne og 1TB NVMe disk.

En modell for enkle grafiske modeller og vil dekke største deler av basisbehovet i hverdagen til en arkitekt og arkitektstudent. Vil fungere bra i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Meget bra for åpning av modeller og visualisering.

   

ThinkPad P14s G4, 21HF0014MX. Les mer >

Modell med i7-1360P prosessor, NVIDIA RTX™ A500 grafikk, 16GB minne og 1TB NVMe disk.

En modell for enkle grafiske modeller og vil dekke største deler av basisbehovet i hverdagen til en arkitekt og arkitektstudent. Vil fungere bra i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Meget bra for åpning av modeller og visualisering.

  

ThinkPad P14s G4, 21HF000PMX. Les mer >

Modell med i7-1360P prosessor, NVIDIA RTX™ A500 grafikk, 16GB minne og 512GB NVMe disk.

En modell for enkle grafiske modeller og vil dekke største deler av basisbehovet i hverdagen til en arkitekt og arkitektstudent. Vil fungere bra i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Meget bra for åpning av modeller og visualisering.

   

ThinkPad P16s Gen2

Vår 16-tommers modell basert på tradisjonell PC design og optimalisert til en profesjonell arbeidsstasjon.

En videreutvikling av tradisjonelle bærbare maskiner, men med kraftigere prosessor og grafikkort og ISV-sertifisering, som en profesjonell arbeidsstasjon verdig. Det betyr bedre grafikkprosessering og dedikerte drivere fra et stort utvalg programvareselskap for stabil drift.

Vi har i tillegg støtte for P-versjonene av Intel sine prosessorer, som gir mer ytelse (28 vs 15 watt).

ThinkPad P16s G2, 21HK0010MX. Les mer >

Modell med i7-1360P prosessor, NVIDA RTX™ A500 grafikk, 16GB minne og 512GB NVMe disk.

En modell for enkle grafiske modeller og vil dekke største deler av basisbehovet i hverdagen til en arkitekt og arkitektstudent. Vil fungere bra i de normale arbeidsoppgaver innenfor Scetchup, Graphisoft og Archicad. Meget bra for åpning av modeller og visualisering.